Kesällä pitäisi olla aikaa syventyä kirjallisuuden & elokuvien pariin. Tällä alalla on kuitenkin ylitarjontaa, joten pieni suosituslista ei ole pahitteeksi. Miksipä ei? Etenkin kun monet hyvät kirjat ja elokuvat jäävät ilman ansaitsemaansa huomiota.

 
Dekkareita & jännitystä
 
 1. Karin Fossum: Ken sutta pelkää
 Norjalaisessa dekkarissa lähdetään alun perin liikkeelle vanhan naisen raa`asta murhasta, josta epäillään mielisairaalasta karannutta skitsofreenikkoa. Kuvio muuttuu kuitenkin mutkikkaammaksi, kun epäilty joutuu sattuman myötä pankkiryöstäjän kaappaamaksi.
 
 1. Alexandra Marinina: Kaksoiselämää
 Poliitikko peittää vaimonsa kuoleman ottamalla vaimokseen tämän identtisen kaksoisolennon, prostituoitu Irinan. Samaan aikaan tapahtuu myös muuta erikoista, jonka selvittelemisessä Moskovan miliisin rikostutkija Anastasia Kamenskajalla on työtä kyllikseen. Upea romaani, jonka ansiot eivät ole pelkästään dekkarin puolella, vaan laajentuvat kuvaamaan myös parisuhdetta, ja ulkokultaista suhdettamme ympäröivään maailmaan.
 
 1. Liza Marklund: Paikka auringossa
 Liza Marklundin romaanissa toimittaja Annika Bengtzon tekee juttua Aurinkorannikon ruotsalaisyhteisössä sattuneesta kaasutusmurhasta. Hyvä kirja, jonka varsinaista herkkua on Marklundin kuvaus Aurinkorannikolla vallitsevasta auringonpalvojien turistighetosta.
 
 1. Karin Slaughter: Sokaistu
 Patologi Sara Linton joutuu todistamaan sokean naisen kammottavan kuoleman ravintolan wc:ssä; hänet on viilletty kuoliaaksi kahdella viillolla, jotka muodostavat ristin. Myöhemmin sadistinen murhaaja iskee uudestaan huumaten uhrinsa myrkkykoisolla, belladonnalla. Tapauksissa on yhtäläisyyksiä, jotka loppua kohden muodostavat kammottavan kokonaisuuden
 
 1. Patricia Cornwell: Julma ja tavaton
 Aivokuollut pikkupoika tuodaan oikeuslääkäri Kay Scarpettan tutkittavaksi. Poika on pahoinpidelty kammottavasti, mutta merkit tuntuvat viittaavan sähkötuoliin joutuneeseen murhaajaan. Menikö sähkötuoliin väärä henkilö?
 
 1. Jilliane Hoffman: Cupido
 Oikeustieteen opiskelija Chloe Larson raiskataan raa`asti ´80-luvulla New Yorkissa. Miestä ei koskaan saada kiinni ja tutkimukset lopetetaan. Haavat ja nöyryytys jäävät kuitenkin auki. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin nimensä muuttanut Chloe toimii syyttäjänä Cupidoksi kutsutun sarjamurhaaja William Bantlingin jutussa Miamissa. Hiljaisessa salissa kaikuu tuttu, karhean pehmeä ääni ja Chloelle valkenee olevansa syyttämässä raiskaajaansa vuosien takaa. Hän joutuu ammatillisen ja moraalisen pulman eteen: Pitääkö hänen jäävätä itsensä? Entä jos asia tulee ilmi? Ja jos ei, niin kumman hän valitsee? Oikeus… vai oikeutettu kosto?
 
 1. Stephen King: Se, osat 1-2
 Tällä kirjalla ei kannata aloittaa lomaansa, pikemminkin se sopii vasta heinäkuisiin helteisiin eikä kesäkuun sateisiin. Juonen suhteen olen säästeliäs, koska pieni selostus voi karkottaa herkemmän lukijan pois. Säästä tämä kuittenkin iltoihin, niin tunnelma on taattu.
 
 1. Dean Koontz: Ääniä yössä
 Hyvin amerikkalaista jännitystä: perhe joutuu pakenemaan koiransa kanssa poliisia ja järkyttävää hirviötä. Sopii piristeeksi puuduttaviin auringon paahtamiin kesäiltoihin.
 
 1. Kathy Reichs: Jäinen pelko
 Montrealin oikeuslääketieteen laitoksen tutkija Tempe Brennan saa tutkittavakseen joukon kammottavalla tavalla käsiteltyjä ruumiita, jotka viittaavat sarjamurhaajaan.
 
 1. Elizabeth Kostova: Historiantutkija
 Tiiliskivessä jäljitetään vampyyria kulttuurin ja historian avulla. Onnistuu välillä olemaan pelottava, mutta kirjan ansiot ovat selkeästi kulttuurin ja ihmiskuvauksen tasolla.
 
Proosaa
 
 1. Annika Idström: Luonnollinen ravinto
 Jännä kotimainen teos sorrosta ja sen muodoista sekä turvallisen elämänsä romuttavasta kansanedustajat.
 
 1. Alice Sebold: Oma taivas
 Amerikkalainen Sebold kuvaa liikuttavan siirappisessa romaanissaan murhasta kärsivän perheen elämää kuolleen tyttären näkökulmasta.
 
 1. Anja Snellman: Äiti ja koira
 Meeri Bergman ottaa eron miehestään Ahdista. Asia ei tule kenellekään yllätyksenä. Meeri alkaa rakentaa omaa elämäänsä, mutta sallivatko kateelliset ihmiset sen hänelle?
 
 1. Joyce Carol Oates: Blondi
 Marilyn Monroen elämäntarina romaaniksi puettuna mustanpuhuvassa tiiliskivessä.
 
 1. Kata Kärkkäinen: Jumalasta seuraava
 Päähenkilö saa kamppailla elinkumppaninsa sairaan narsismin kanssa. Kirjana varsin hyvä välipala raskaampien teosten välillä.
 
Faktaa
 
 1. Salla Tuomivaara, Joni Purmonen: Ulos häkeistä!
Hyvä perusesitys eläinoikeuksista ja niiden perustasta sekä soveltamisesta käytännöstä.
 
 1. Barbara Ehrenreich: Nälkäpalkalla
Miltä näyttää amerikkalainen unelma ruohonjuuritasolta, matalapalkka-alan kuopasta. Kirja jättää lukijalleen kammottavan onton olon.
 
 1. Ken Saro-Wiwa: Vankilapäiväkirja
Vuonna 1995 hirtetty Ken Saro-Wiwa tuli tunnetuksi öljy-yhtiö Shellin kriitikkona. Hän toi julkisuuteen Shellin ja muiden öljy-yhtiöiden harjoittamasta terrorista ympäristöä ja ihmisiä kohtaan Niger joen öljyrikkaalla suistoalueella.
 
 1. Naomi Klein: No logo
Nyt klassikoksi noussut teos on yhtä ajankohtainen kuin kymmenen vuotta sitten. Kirja kertoo siitä miten brändit manipuloivat meitä yhä tehokkaammin syrjäyttäen kuluttajan oman tahdon ja korvaavat se jollakin muulla.
 
Elokuvia
 
 1. Luc Besson: Tyttö Nimeltä Nikita
 2. Julie Delpy: Kreivitär
 3. Kryzstof Kieslowski: Kolme väriä -trilogia
 4. Kill vol. 1-2

Eero