Mitä tehdä peruskoulun jälkeen? Sitä on kysynyt moni ysiluokkalainen itseltään tänä vuonna. Joillekin se on helpompi päätös kuin toisille. Kyselimme Sykin ysiluokkalaisilta heidän peruskoulunjälkeisiä suunnitelmiaan.
 
Hami 9D, on hakenut Seinäjoen lukioon, koska ammattikoulussa ei ole mitään hänen mieleensä ja lukiossa on enemmän aikaa päättää, mihin ammattiin aikoo hakea. Hami ei siis tiedä vielä mikä, ammatti kiinnostaa. Päätös oli helppo, mutta yhteishaku stressasi. Hami teki päätöksen itse, eikä kukaan vaikuttanut siihen.
 
Eero 9H haki Seinäjoen lukioon, koska siellä on kuulemma helppoa. Päätös oli Eeron mielestä helppo, eikä yhteishaku stressannut. Eero haluaisi isona ydinfyysikoksi, mihin voi vaikuttaa se, että fysiikka ja kemia ovat Eerolla kymppejä.
 
Seinäjoen lukioon menee myös Saku 9E:ltä. Hän perustelee vastauksensa sillä, ettei hän yksinkertaisesti halua amikseen tai kauppikseen. Päätös oli myös hänelle helppo eikä se stressannut. Sakun haaveena on tulla ammattifutaajaksi.
 
 
Kurikkaan turvallisuusalalle hakenut Juha-Matti 9E, haluaa vartijaksi, tai ehkä poliisiksi, koska ala kiinnostaa. Siispä valinta oli helppo eikä yhteishaku stressannut juuri lainkaan.
 
 
Entä me?
 
Hain Vaasan ammattiopistoon kauneusalalle, koska se vaikutti itselleni sopivimmalta. Päätös oli aika vaikea, koska en osannut päättää kauneusalan ja parturi-kampaaja-alan välillä. Päätin valita kauneusalan, mutta haaveammatteihini kuuluu kosmetologin lisäksi silti parturi-kampaaja.
Oona
 
 
Hain myös Vaasan ammattiopistoon, mutta media-assistentiksi. Tämä kiinnostaa minua, koska haluaisin tulevaisuudessa radiotoimittajaksi. Ennen kuin keksin media-assistentin, päätös oli todella vaikea.
Nora