Islanti on tunnettu monista tulivuorista. Maan eteläosissa, Eyjafjallajökull-jäätikön alueella parhaillaan käynnissä oleva tulivuorenpurkaus saattaa kestää monia päiviä. Monet paikalliset ovat joutuneet lähtemään alueelta kauemmas. Tulivuoren laavaa ja tuhkaa syöksevä rako on yli kilometrin kokoinen. Tulivuori sijaitsee alueella, joka on kesäisin suosittu vaellusalue ja olisi ollut tuhoisampaa, jos se olisi purkautunut muuna vuoden aikana. Moni pelkää, että purkaus saa toisenkin, Katla-vuoren, purkautumaan.

Islannissa on 200 tulivuorta, joista 30 on toimivia ja ne ovat purkautuneet monesti sen jälkeen, kun Islantiin muutti ihmisiä. Suurin osa tulivuorista sijaitsee Euroopan ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen saumakohdissa, joka kulkevat saaren halki lounais-koillisen suunnassa. Joka viides vuosi purkautuu yksi tulivuori. Tunnetuin on Hekla. Islannin ympärillä tapahtuu paljon merenalaisia purkauksia ja myös maanjäristykset ovat yleisiä.

Islanti tunnetaan myös kuumista lähteistä eli geysireistä, joita on kahta tyyppiä: hever on 100-asteinen vesi- tai höyrylähde, ja laug on vain lämmin tai haalea. Kuumien lähteiden keskilämpötila on 75 astetta.
 
 
 
 
 
Jenni