Mitä lanit ovat? Lanit ovat tietokone- ja konsolipelaajien tapahtuma, jossa pelataan paljon. Lan on lyhenne sanoista Local Area Network, joka tarkoittaa sitä, että tietokoneet ovat samassa verkossa, minkä vuoksi pelaaminen sujuu paremmin.
 
Lanit kestävät usein viikonlopun ajan eli kolme päivää. Niitä voi pitää itse kotona kavereiden kesken, tai sitten on tahoja, jotka  järjestävät suurempia LAN-tapahtumia. Useimman lanittajat sinnittelevät hereillä tuon viikonlopun nukkumatta lainkaan.
 
Suomen suurimmat LANit järjestää Assembly, jossa on yli tuhat konepaikkaa. Assemblyt järjestetään Tampereella ja Helsingissä kerran vuodessa (Summer- ja Winter- lanit). Seinäjoella järjestetään kerran vuodessa kauppislanit, joka on pienen datanomi- ja merkonomiryhmän lopputyöprojekti. Tänä vuonna kauppislaneilla on 120 paikkaa ja VIP- huone, johon mahtuu 15 pelaajaa.
 
Mitä lysti maksaa?
 
Rahankäyttö laneilla riippuu siitä, että mitä aikoo ostaa ja kuinka lanipaikalle matkustaa. Ensinnäkin konepaikkaan menee 20-25 euroa, lavalliseen energiajuomaa reilut parikymppiä ja ruokiin ja juomiin tietystijonkin verran. Kokonaisuudessaan laneihin kannattaa varata 60 euroa.
 
  
Lanivarusteet ovat kaiken a ja o
 
Lanien nettisivulla on hyvä ohjeistus siitä, kuinka lystiin kannattaa varustautua. Esimerkiksi tulevien kauppislanien ohjeissa lukee, että mukaan täytyy ottaa oma tietokone oheisvempeleineen, asennuslevykkeet, verkkojohto, nukkumis- ja hygieniavälineet, 2-paikainen jatkoroikka ja ruokarahaa.
 
Tulkaa siis lanittamaan kaikki tietokone- ja konsolipelaajat! Jos innostuitte kauppislaneista, tietoa saat osoitteesta #Wastelan@Quakenet ja http://wastelan.sedu.fi (Paikkoja löytyy vielä muutama!)
(KUVA VIIME VUODEN FEILANEILTA)
 
Jaakko